Olympische boeken

Inleiding

Over de verschillende Olympische steden, sporten en aanverwante zaken zijn verschillende boeken geschreven. Ik hou van boeken en van lezen, daarom stel ik er graag een aantal aan uw voor. Ik heb een wens om ooit ook mijn eigen boek uit te brengen.... over mijn Olympische verhalen.....


Mart Smeets - Passie

Het boek is een verzameling van de beste en meest memorabele artikelen die Mart Smeets sinds 1967 heeft geschreven. Het geeft een goed beeld van al het werk dat de schrijver heeft gemaakt in ruim 40 jaar. De gemiddelde lezer zal niet alle personages herkennen vanuit het verleden, maar de passie in elke artikel 'springt' er zeker van af. Nog steeds vind ik de schrijver in Mart Smeets de beste van de verschillende disciplines die hij tot uitvoering brengt (Naast Radio- en TV presentator en interviewer). In het boek ook aandacht voor de rol van de Olympische vrijwilliger en de medewerkers van het Holland Heineken House. Zijn dochter heeft daar 2 keer gewerkt, en met veel verhalen thuis gekomen.

Ron Speksnijder

 


Bettine Vriesekoop - Bij de Chinees

Beschrijving aan de hand van acht pijlers uit de Chinese cultuur van de gewoonten en gebruiken met betrekking tot het leggen en onderhouden van contacten, het zakendoen en het bedrijven van sport. Het boek is voorzien van een inhoudsopgave waarin de acht Chinese begrippen worden vertaald in het Nederlands en bevat nog een aantal bijlagen. Elk hoofdstuk volgt een vaste opbouw: uitleg pijler, invloed in de sport, invloed op het zakendoen, voorafgegaan door een filosofische beschouwing. De invloed van de pijlers op het zakendoen wordt toegelicht door de letterlijke weergave van de mening van een aantal Nederlandse zakenlieden. Door de consequente opbouw van ieder hoofdstuk en de duidelijke beschrijving en toelichting van de acht behandelde pijlers verkrijgt de lezer een duidelijker beeld over de culturele achtergrond van China. Ook interessant voor toeristen. De schrijfster was toptafeltennisster en is nu correspondente voor NRC-Handelblad in Peking.

(NBD|Biblion recensie, J.C. Brouwer)

Ik vond het een interessant boek om te lezen. Het geeft je een aardig beeld over hoe de Chinezen denken en doen. Dat heeft mij een beetje beter voorbereid tijdens mijn reizen naar China. De cultuur en denkwijze is daar zo anders en het 'helpt' je in te leven in hun wereld
Ron Speksnijder

 

Robin van Galen - Mijn Olympische Missie

Robin van Gaalen In 2008 won de Nederlandse dameswaterpoloploeg Olympisch goud. De trainer, Robin van Galen, had hier twintig jaar aan gewerkt. De laatste jaren hield hij een dagboek bij, de belangrijkste informatiebron waarop dit boek is gebaseerd. In 'de aanloop' worden zijn leerschool en hoe hij bij Oranje kwam, beschreven. De drie grote hoofdstukken gaan over de perioden als coach van de oranjedames in 2006, 2007 en het Olympische jaar 2008. Trainingsmethoden voor sportteams, teambuilding, pikorde en interne competitie, samenwerking en elkaar succes gunnen, allemaal ingrediënten waarmee een coach werkt. Maar het boek beschrijft ook de teleurstellingen die erbij horen: stoppende spelers, ziekte, onbegrip en verloren partijen. Maar met doorzettingsvermogen, creativiteit en hard werken is het Olympisch goud zo geweldig. De auteur is coach van het jaar 2008 geworden. Een inspiratiebron voor managers, coaches, trainers en sporters.

(NBD|Biblion recensie, Ir. K.W. Sijtsma MBA)

Ik heb Robin zelf mogen ontmoeten in Beijing. Vooraf wist ik slechts beperkt over zijn werk als trainer/coach van het nationale dames waterpolo team. Tijdens een aantal korte contacten viel mijn zijn rust en tegelijkertijd gedrevenheid op. Niets ontging hem wat 'zijn' team aanging. In de omgang heb ik het als erg prettig ervaren. Wellicht ook omdat ik ook waterpolo speel. Na de Olympische Spelen heb ik meteen zijn boek gekocht en in een dag(/nacht) uitgelezen. Gaaf om een kijkje te krijgen in zijn hoofd hoe hij alles heeft ervaren en dat het heel veel inspanning heeft gekost. De weg was lang, maar hij heeft er altijd in geloofd. Ook herkenbare stukken over de belevenissen in China. Daar komt zijn boek heel dicht bij mijn eigen ervaringen aldaar. Een aanrader voor iedereen die zich met topsport bezig houd maar het leest ook prettig weg.
Ron speksnijder

Marelle Boersma - Schaduwspelen

Marelle BoersmaDe auteur, analiste in Wageningen, heeft drie eerdere thrillers geschreven over chemische experimenten. Nu ook weer met de journaliste Fenna Faassen, die een reportage maakt over topatleten die mee gaan doen aan de Olympische Spelen. Fenna volgt met een fotograaf de atletes naar China, waar een van hen met vreemde verschijnselen in het ziekenhuis belandt. Hardloopster Maud raakt ook in de problemen door een spierversterkend middel dat ze krijgt via een anti-aging kliniek in Kleef waar Fenna's moeder in behandeling is. De actuele thema's, die in diverse verhaallijnen en perspectieven worden uitgezet, hebben een lange aanloop nodig en zijn nogal oppervlakkig uitgewerkt. Pas in China komt de tekst tot leven en wordt het verhaal ondanks toevalligheden en voorspelbaarheid toch nog spannend. De tweede helft is ook minder clichématig van stijl en de locaties en persoonskenmerken komen beter uit de verf. De grote paperback heeft een simpele vormgeving met dik wit papier en kleine druk.

(NBD|Biblion recensie, Mieke Starmans-van Haren)

  

Renske Werner - 100% Vancouver

Renske WernerDeze nieuwe 100% gids brengt je naar de leukste adresjes van Vancouver. Ontdek de relaxte Canadese stad in drie verschillende wandelingen: slenter door het historische Gastown, bekijk de galeries van lokale kunstenaars op het artistieke Granville Island en ga shoppen in het luxe Yaletown. Of geniet van het strandleven in Kitsilano, de natuur in het enorme Stanley Park, een wedstrijd van de Vancouver Canucks of het bruisende uitgaansleven. Met 100% Vancouver hoef je niets te missen van deze sportieve wereldstad. Of het nou gaat om de highlights, shops, eetadresjes of leuke dingen om te doen: de duidelijke routekaarten wijzen je de weg!

((C) www.bol.com)

 

 

Mart Smeets - Vuur

Marts Smeets - VuurVerhalen van sportjournalist/televisiecommentator Mart Smeets (1947) over de Olympische Spelen en de sporters. Smeets, die als kind al belangstelling had voor de Olympische Spelen, is al tientallen jaren verslaggever bij de Zomer- en Winterspelen. In dit boek vertelt hij over zijn belevenissen tijdens de Zomerspelen. Onder meer over zijn ontmoetingen met sporters als Carl Lewis, Michael Jordan en Florence Griffith, en over de hoogte- en dieptepunten. Ook interviewde/portretteerde hij een aantal Nederlandse medaillewinnaars (waaronder Erica Terpstra en Hennie Kuiper). Goed geschreven, boeiende en prettig leesbare herinneringen en observaties van een doorgewinterde sportjournalist. www.martsmeets.nl.

(NBD|Biblion recensie, Redactie)

 


Hans Nieuwenburg - Athene 2004

Hans Nieuwenburg - Athene 2004Verslag van de belevenissen en resultaten van vooral de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen 2004 in Athene. Na de inleiding waarin kort wordt ingegaan op de voorgeschiedenis van deze spelen, volgen 17 hoofdstukken over de evenzoveel dagen die de spelen duurden, waarin telkens een Nederlandse (top)sporter aan het woord komt over de dag waarop hij zijn prestatie moest leveren. Natuurlijk zijn dat toppers als Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Leontien van Moorsel, maar ook minder gelukkigen als turnster Laura van Leeuwen, judoka Claudia Zwiers, zeiler Mark Neeleman en turner Yuri van Gelder die de spelen zelfs niet haalde. Een hoofdstuk heeft kroonprins Willem Alexander als hoofdpersoon. De dagboeken worden omlijst met kaders waarin prestaties van andere Nederlandse deelnemers op de betreffende dag, alsmede de belangrijkste verrichtingen van buitenlandse deelnemers. Het geheel is voorzien van veel mooie kleurenfoto's en een overzicht van de Nederlandse prestaties per dag. Geen naslagwerk over dit evenement omdat de andere landen maar mondjesmaat aan de orde komen. Vooral een sfeerboek waarin de belangrijkste momenten van de Olympische Spelen 2004 wat betreft Nederland op een menselijke wijze voor het voetlicht worden gehaald.

(Biblion recensie, Redactie)


vorige pagina