De verhalen van Beijing

Inleiding

Na alle omzwervingen in Turijn is het weer wat rustiger geworden. Het gewone leven pak je weer op. Na het voor bezoek naar Beijing wordt het echt tijd om verder te gaan met alle noodzakelijke stapjes zodat ik ook in 2008 er weer bij kan zijn. In dit hoofdstuk kan je alles lezen over de voortgang tot aan het vertrek naar Beijing in augustus 2008.

Vrijdag 18 mei 2007: De inschrijving voor Beijing

Na een (te) lange tijd wachten voordat de website van BOCOG (het Chinese organisatie comitť) open is, zodat men zich kan inschrijven als vrijwilliger, is het vandaag eindelijk mogelijk om dit te gaan doen. Dit betekent veel, lange formulieren invullen met allerhande informatie. Sommige nuttig, en sommige enorm overbodig. Als bevestiging krijg je een korte mail, die als volgt is geformuleerd:

Dear sir or madam,
Thank you for your interest in our volunteer program. We appreciate your enthusiasm for being a volunteer of the 2008 Beijing Olympic Games. Compatriots from Hong Kong, Macao and Taiwan, overseas Chinese, students studying aboard and foreigners becoming a volunteer accessible on the Internet on March 28 ?2007. Hongkong: www.hab.gov.hk Macao:www.sport.gov.mo Taiwan:www.bjtx.org Overseas Chinese: www.bjqb.gov.cn Foreign nationality: www.ebeijing.gov.cn Further information about the recruiting basic requirements of volunteers can be found on the official website (www.beijing2008.com) or dail hotline: 86-10-12308. We welcome you to participate in the application and selection for the volunteers of 2008 Beijing Olympic Games. Regards Yours sincerely, The Volunteers Department of BOCOG

Zo ging het ook voor de Olympische Spelen van Turijn en daarna bleef het lange tijd stil. Zo ook voor China. Mijn verwachting was wat hoger, omdat de Chinezen niets aan het toeval over laten. Helaas is dit toch een kleine teleurstelling. Vancouver lijkt het beter te gaan doen. Ook daar heb ik mij al kunnen inschrijven. Een stuk eerder dan zowel voor Turijn als Beijing.

Dinsdag 31 juli 2007: Een berichtje van het IOC

Het is kort en krachtig, een bevestiging dat het IOC onze kandidatuur voor Beijing onderstreept. Oftewel dat zij onze initiŽle inschrijving onderstrepen en graag weer met ons aan de slag willen gaan. Het is altijd een krachtenspel tussen het organisatie comitť van de Olympische Spelen, en het IOC. Beiden hebben gedachten over de inrichting van de spelen en het IOC wil hier toch graag invloed/controle op uitoefenen.

Februari 2008: Locatie HHH Beijing officieel bekend

Wat www.olympic-games.eu al sinds eind april had ontdekt, is nu ook officieel bevestigd. De locatie van het Holland Heineken House zal tijdens de Olympische Spelen van 2008 worden gevestigd in het National Agricultural Exhibition Center. Dit is aan de Noord Oostzijde van de stad, net buiten de 2e ring en vlakbij het Chaoyang park.

Het Holland Heineken House zal tijdens de Olympische Spelen van 2008 gevestigd zijn in het Agricultural Exhibition Center in Beijing. Dit hebben Heineken en NOC*NSF vandaag bekend gemaakt. Het Holland Heineken House opent voor de negende maal op rij haar deuren voor iedereen die de Nederlandse sport een warm hart toedraagt. Het Agricultural Exhibition Center is gelegen in de ambassadewijk van Beijing, op niet al te grote afstand van de Olympic Green en andere Olympische faciliteiten zoals media centra en hotels.

 

Het complex is in Chinese stijl opgetrokken en omvat naast zalen en kantoren ook een groot voorplein. Het complex is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het Holland Heineken House werd voor het eerst tijdens de Spelen in Barcelona (1992) opgezet. De gedachte van NOC*NSF om tijdens de Olympische Spelen een ontmoetingsplek te creŽren voor Nederlandse sporters, hun familieleden en vrienden, supporters en mediavertegenwoordigers, werd ingevuld door Heineken. In de loop der jaren zijn de faciliteiten in het Holland Heineken House steeds verder uitgebouwd en is het de vaste thuisbasis geworden van de Nederlandse sportwereld in al haar geledingen. Maar ook de internationale pers weet het Holland Heineken House inmiddels te vinden.

Naast een grote zaal waar de medaille huldigingen en optredens van Nederlandse artiesten plaatsvinden, zijn er straks in Beijing verschillende eetgelegenheden, ontvangstruimtes voor sponsoren, atletenruimtes, faciliteiten voor de pers, een informatiebalie met diensten van de ambassade en reisbureau ATP, een fanshop en kantoren voor NOC*NSF en de operationele staf van het Holland Heineken House. Uiteraard zijn de opening- en sluitingsceremonie alsmede alle wedstrijden te volgen in het Holland Heineken House. Toegang Het Holland Heineken House verwacht zo'n 50.000 mensen te kunnen ontvangen tijdens de Olympische Spelen.

Het Holland Heineken House is vrij toegankelijk voor iedereen die in augustus naar China komt om de Spelen te bezoeken.

Holland Heineken House Beijing

Maandag 31 maart 2008: Een eerste besluit voor Dick Jansen; niet goed!

Omdat ik zo lang maar niets hoor, besluit ik de oude email adressen van 2006 te gebruiken om ook bij de ex-Olympische collega's eens na te vragen of zij al wat meer weten. Veel leuke reacties, maar niemand heeft iets gehoord, of zelf iets bevestigd gekregen. Via via begrijp ik wel dat wij (ik ook) op een IOC lijst staan en dat alles goed gaat komen. Geduld, geduld en nog meer geduld blijft het devies.

Dinsdag 1 april 2008: Goed nieuws van Lausanne, jippie

De verlossende mail is aangekomen. Ik ben er weer bij. Natuurlijk was er een belofte gedaan, toch met het verstrijken van de tijd, ga je toch meer twijfelen. Hoe staan de Chinese autoriteiten tegenover 'vreemde' vrijwilligers uit Europa (en andere continenten)? We zijn ondertussen bijna een jaar verder.

Maandag 5 mei 2008: Nog meer goed nieuws...

Na te lang wachten komt er onverwacht toch goed nieuws. Eindelijk! Ik krijg de formele bevestiging dat ik weer naar de Olympische Spelen toe mag om als vrijwilliger te gaan werken voor de atleten commissie. Daarvoor moet ik mij melden op zondag 3 augustus 2008 in Beijing. Maar dat is nog niet alles. Ik moet ook naar twee andere locaties toe gaan om ook daar atleten te laten stemmen. En daar had ik nog niet aan gedacht. Het gaat om het zeilen in Qingdao, het paardrijden in Hong Kong en het voetbal in Qinhuangdao, Shenyang, Tianjin en Shanghai. Ik mag daardoor, naast Beijing, zowel naar Tianjin en Sjanghai reizen om daar de voetballers de gelegenheid te geven om te gaan stemmen. Supergaaf!

Daardoor komt mijn reisschema er als volgt uit te zien.:
1 augustus 2008: Vertrek Amsterdam Schiphol
2 augustus 2008 : Aankomst Beijing
3 augustus 2008: 1e meeting en training Beijing
5 en 6 augustus 2008: Naar Tianjin
7 en 8 augustus 2008: Naar Shanghai
vanaf 9 augustus: Beijing
26 augustus 2008: Vertrek Beijing en aankomst in Amsterdam

Maandag 6 mei 2008: Nog meer goed nieuws, nu voor Dick Jansen

Ik krijg nog een mailtje uit Zwitserland, weer van het IOC. Wat blijkt, ondanks de eerdere afwijzing kan Dick toch ook mee naar Beijing. Maar dan met de Atleten commissie!! Wat een giller, samen in een team, samen naar Beijing. Ik stuur hem de mail door en krijg de volgende (reeds gecensureerde reactie)

Dinsdag 1 juli 2008: NOS zet groots in op de Olympische Spelen van Beijing 2008. (1 juli 2008)

In het Olympisch stadion van Amsterdam was dinsdag 1 juli de perspresentatie van de NOS over de komende Olympische Spelen. In een lichtelijk warme zaal met soms wat haperende techniek heeft de NOS alle verschillende media gepresenteerd waarmee men bijna 500 uur sportnieuws over ons uitstort. Dit gebeurt via televisie (en teletekst), radio, internet en de mobiele telefoon.

NOS Sport doet dagelijks live verslag van de sportieve verrichtingen in de 28 Olympische Sporten. In veel daarvan treden Nederlandse sporters aan. Vanzelfsprekend zal daar in de berichtgeving veel aandacht voor zijn. Ook zijn er reportages over en interviews met Nederlandse sporters, coaches, e.d. te zien. Naast de live verslagen, waarvoor de NOS een grote ploeg aan commentatoren en verslaggevers in Peking heeft zitten, worden er dagelijks samenvattingen van allerlei sporten uitgezonden. Na de primeur tijdens het EK, kunnen we ook tijdens de Olympische Spelen met je mobiele telefoon alle wedstrijden volgen. Via NOS Mobiel zendt via 13 videokanalen live alle wedstrijden uit, inclusief de uitzendingen via Nederland 1. Lekker makkelijk tijdens de ochtendspits in de auto, of op de camping. Ook Mart Smeets is er gelukkig weer bij. Even dacht ik dat hij er na Turijn mee zou stoppen. Gelukkig nog niet. Hij is (voor mij) de beste om vanuit zijn eigen studio in het Holland Heineken House NOS Studio Sportzomer te presenteren. Hij spreekt iedere avond met sporters, coaches en andere gasten. Hij doet dat overigens niet alleen. Iedere avond wordt Mart Smeets terzijde gestaan door een wisselende sidekick. Daarvoor zijn Bart Veldkamp, oud Olympisch kampioen schaatsen, en Bettine Vriesekoop, eveneens oud Olympisch sporter, in Peking aanwezig. De gesprekken in NOS Studio Sportzomer gaan natuurlijk over de Olympische Spelen 2008 in het algemeen en over sportverrichtingen van Nederlandse sporters in het bijzonder. In het programma is er ook een terugblik op de afgelopen dag te zien. En natuurlijk is er ook aandacht voor eventuele huldigingen van Nederlandse sporters, die in hetzelfde Holland Heineken House plaatsvinden. De uitzending is dagelijks tussen 22.20 en 23.05 uur. Voor de registratie en verslaggeving van de Olympische Zomerspelen 2008 zet de NOS een ploeg in van 250 medewerkers. 87 van hen verblijven in Peking, de overigen werken op de NOS Sportredactie in Hilversum.

Pers presentatie NOS 2008 (C) www.olympic-games.eu  (C) www.olympic-games.eu

1 Augustus 2008: Vertrek naar China en Anton Geesink

Eindelijk, het is weer zo ver. Vandaag ga ik opnieuw naar China toe. Ruim anderhalf jaar na Turijn gaat het weer beginnen. Ik heb nu de ervaring en de kennis van een vorige Olympische Spelen, maar het blijft spannend. De dagen ervoor ben ik zowaar alvast bezig met wat zaken klaar te leggen. Geheel de gewoonte in. Normaal had ik in de avond voorafgaand alles bij elkaar gegraaid en in een koffer gegooid. Zo niet nu. Dat zal voornamelijk te danken zijn aan mijn partner Tessa. Zij is een enorme steun voor mij en daarvoor ben ik haar enorm dankbaar.

Het is vandaag ook nog een 'gewone' werkdag. Anders ben ik te lang weg. Vroeg opstaan en voor het werk eerst naar Schiphol toe. Ik wil heel graag een upgrade naar een business Class stoel  proberen te krijgen. Iets waar ik al lange tijd op aas. Iedere keer vertelt men dat er geen stoelen hiervoor beschikbaar zijn. Ik weet wel beter. Ze zijn er wel, maar worden nog niet vrijgegeven. Ik denk dat onze blauwe vrienden deze nog veel liever willen verkopen, dan met de zuurverdiende airmiles (gewoon stil zitten en veel vliegen) aan mij te geven. Maar op deze morgen lukt het allemaal. Ik heb de voorste stoel op het upperdeck van de 747 "City of Shanghai". We gaan in stijl naar Beijing toe. Tessa komt mij in de loop van de middag ophalen. Goed geregeld. Dan komt het lastigste deel van de dag: 'afscheid nemen'. Het valt ons beiden zwaar. De afgelopen dagen hebben we het allerbeste van gemaakt, maar nu, op dit moment is het klote. We besluiten om de pijn niet langer te rekken en nemen afscheid. Gelukkig komt ze volgende week ook over en gaan we samen genieten van de Olympische spelen van Beijing.

(C) www.olympic-games.eu

In het vliegtuig zie ik een aantal bekende gezichten. Ten eerste mag het Nederlandse IOC Lid Anton Geesink met mij meevliegen ahum. Of omgekeerd? Hij is en blijft een enorme man om te zien. Maar hij is (voor mij) verrassend scherp en bedachtzaam in zijn woorden en heeft heel veel kennis van zaken over het internationale IOC wereldje met al zijn bijzonderheden (lees valkuilen). Erg leuk om het te mogen ontmoeten en wat te praten. Hij heeft beloofd om een keertje langs te komen bij mij in het Olympische dorp in Beijing, ik hoop dat het lukt. Dan zal ik een foto maken voor het nageslacht. In de business Class heb je twee soorten passagiers, degene die met rust willen worden gelaten, maar ik merk dat het overgrote deel graag een praatje maakt en meteen gebruik maakt van de gelegenheid om te netwerken. Zo krijg ik meteen diverse vragen op mij afgevuurd over mijn werkzaamheden tijdens de OS van een aantal medepassagiers. Van een dame van de Nederlandse ambassade tot een Italiaanse die voor Omega; werkt, de official timekeeper van de OS. Velen vliegen i.v.m. de OS naar China toe. Ook vliegen er een aantal ATP collega's mee naar China. Samen met een aantal kwartiermakers van NOC*NSF gaan zijn werken voor alle Nederlandse gasten die naar de Olympische Spelen gaan.